Kekik Çayı - Zahter - Sater - Thymus Vulgaris
Kekik Resimleri
Kekik Çayı Diğer Adları
Thym, thymus, vulgaris, sater-i berri, Zahter, anzer çayı, sater, keklik otu
Kekik Çayı Bileşimi
Alcolat vulneari, especes vulnearies, uçucu yağ (phenol, thymol, karvakrol)saponin, flavonoid
Kekik Çayı Faydaları
Yemeklerin bozulmasını önler.
Kekik Çayı Kullanılması
Hekim önerisine göre kullanılır.
Kekik Çayı Ve Saç Bakımı
100 gr kekik 1 lt suda kaynatılır ve saçlar bu suyla yıkanırsa kırılan ve dökülen saçlara canlılık verebilir.
Kekik Çayı Aksi tesirleri
Hamile ve guatrı olanlara yasaktır.
Kekik Çayı, içerisindeki en etkili madde olan eterli uçucu yağın (Thymol) yitirilmemesi için hiçbir zaman kaynatılmaz! Hamilelerin (Düşükleri kolaylaştırır ve bebeğin rahimden çıkmasını çabuklaştırır.) kullanmaması tavsiye edilir. Önerilen dozlar aşılmadığında, bilinen hiçbir yan etkisi yoktur. Fakat kekik yağının içten kullanımında aşırılığa kaçılması, tiroid bezinin işlevini arttırabilir. Bu nedenle guatr hastalarının kekik yağını kullanmaması tavsiye edilmektedir. Kekik çayı içimi ise böyle bir duruma yol açmaz.
Kekik Çayı Tarihçesi
Eski Mısırlılar mumyacılıkta ve parfüm yapımında kullanılıyordu. Ortaçağ’da asil bayanlar (Leydiler), maceraperest şövalyeleri ile buluşmaya giderlerken, arabalarını kekik dalı ile süslerlermiş.
Kuru kekiğin yakılmasıyla vebadan korutulduğuna; ev bahçesine ekilirse cinlerin zarar vermeyeceğine inanılır.
Hippokrates, Akdeniz kekiğine önem vermiş olup nefes darlığı, zehirlenmelere, adet söktürücü, bağırsak solucanlarını döktürücü ve ölü doğan bebeğin sonunun kolayca atılması için kullanmıştır.
Antik Yunanda ise cesaretin ve kurbanlığın sembolü olan kekik, günümüzde mutfakta her türlü et ürününde, sos, çorba, sebze, turşu, peynir, zeytin, mantar yemekleri, domates salataları, domates, biber, kabak ve patlıcan dolmaları, baharat karışımında kullanılır. Türkiye'de Van çevresinde bazı türler taze olarak "otlu peynir"de kullanılır. Çay şeklinde tüketim oldukça yaygındır.
Kekik Banyosu
Güçsüz, zayıf ve solgun çocuklara da kekik banyosu yaptırılabilir.
70-100 gr kurutulmuş kekik bir tülbentin içine gevşekçe bağlanarak 2-3 litre soğuk suya eklenir. Kaynama derecesine kadar ısıtıldıktan sonra (kaynatılmaz), üstü kapalı olarak 15 dakika demlendirilir. Tülbentteki posa iyice sıkıldıktan sonra sıcak banyo suyuna (Küvet) eklenir. Banyo suyu sıcaklığı 37-38 derece arasında olmalıdır ve banyo süresi 15-20 dakikayı aşmamalıdır. Bu süre boyunca küvet içerisinde oturularak yapılan banyodan sonra üşütülmemeli ve bir bornoz ile yatakta bir süre dinlenilmelidir.
Kekik Tentürü
Kekik tentürü friksiyonları ile (ovarak sürme) ağrılar, sinirsel rahatsızlıklar ve organ titreklikleri için yardımcı olabilir.
Kekik Çayı Botanik Bilgileri
Kekik (Thymus serpyllum, Thymus vulgaris) çimenlik tarla kıyılarında, orman kıyılarında, ve çayırlardaki karınca yuvalarının üstünde yer almaktan hoşlanır. Güneş ve sıcak istediği için, toprak sıcaklığının fazla olduğu kayalık ve dağlık bölgelere çoğalır. Güneşli öğlen sıcaklarında menekşe renkli çiçeklerinden yayılan güzel koku, arıları ve böcekleri kendisine çeker. Kendilerine özgü bir kokuya sahip olan bu çiçekler beni çocukluğumdan beri etkilemiştir. Ülkemizde kekik adı altında Origanum (Mercanköşk türleri) türlerinden elde edilen drogun satışı yapılmaktadır.
Kekik Kalori Değeri
Kekik Çayı İçerdiği Besin Değerleri, Vitaminler ve Mineraller
1 çay kaşığı Kekik 1.5 gr gelir.
Bir çay kaşığı kekik'in içinde; 5 calori, 102 mg protein, 69 mg yağ, 31.0 mg kalsiyum, 1024 mg karbonhidrat, 3.0 mg fosfor, 7.6 meg thiamine, 6.0 meg ribofilavin ve 57 units Vitamin A bulunmaktadır.
Kekik Yastığı
Sıcak kekik yastıkları ağrılı bölgenin üstüne konularak büyük rahatlıklar sağlanabilir. Bu küçük bitki yastıklarını herkes hazırlayabilir.
Kekik Toplanması
Kekik, çiçeklenme zamanı olan haziran- ağustos arasında toplanır ve öğlen sıcağında toplananları en etkili olanlarıdır.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder