Deve Dikeni Faydaları
Hekim önerisine göre kullanılır.
Deve Dikeni Kullanılması
Hekim önerisine göre kullanılır.
Deve Dikeni Familyası
Papatyagiller familyasındandır.
Deve Dikeni Botanik Bilgileri
30-120 cm boylarında, dik, güçlü ve dikensiz gövdeli, ancak üstlerde dallanan; tabanda rozet, yukarıda almaşık dizilişli, dişli ve dikenli kenarlı, alt yüzleri genellikle pamuksu, sivri mızraksı yaprakları olan; temmuz-ekim aylarında, 2-2.5 cm çapında kömeçler halinde leylak rengi çiçekler açan, beyazımsı kazık köklü, çok yıllık, otsu bir bitkidir.
Küremsi küçük kömeçler erkek, uzun kömeçler dişidir. Olgunlaştığında erkekler kararırken, dişilerde beyaz ipek gibi durumlar oluşur; bunlar tohumların başlarıdır.
Meyve tohumlar taşıyan tüysü kapsül şeklindedir ve rüzgârlarla taşınarak bitkinin çoğalmasını sağlar. Bej renkli tohumlar 1x2.5 mm boyutlarındadır. Kelebeklerin, arıların çiçeklerinden; kuşların tohumlarından severek beslendikleri bir bitkidir. Anayurdu Güney Avrupa, Anadolu ve Asya'dır. 17. yy'da Kanada'ya taşınmıştır, bugün Batıda neredeyse sadece Kanada dikeni diye bilinir.
Deve Dikeni'nin Diğer İsimleri
Akkız, Kasna, Eşek dikeni, Kenger otu, Köygöçüren, Köygöçerten.
Deve Dikeni İçeriği
Bileşimi : Silymarin, uçucu yağ, tyramin, flavonit, histamin, reçine, amine, albumin, agmatin, yağ.
Ülkemizde Deve Dikeni
Ülkemizde de bolca bulunur ve Bolu, Bartın, Edirne, Eskişehir, Muş yörelerinde Köygöçüren adıyla işlem görür; kıymalı pirinçli yemeği yapılır. 1300 metre yüksekliğe kadar olan kırlarda, meralarda, yol kenarlarında, kültür alanlarında, bağlarda bahçelerde bulunur.
Deve Dikeni Yetiştiriciliği
İlk donlardan başlayarak bitkinin toprak üstü kısımları kururken, kış sonunda yatay köksaplarla buna bağlı yeraltı filizlerinden rozetsi yapraklar çıkar, hava ısınmaya başlayınca günde 3 cm boy attığı olur.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder