21 Mart 2012 Çarşamba

Keçi Boynuzu - Keçiboynuzu - Harnup - Ceratonia siliqua

Keçi Boynuzu - Keçiboynuzu - Harnup - Ceratonia siliqua

Keçi Boynuzu Resimleri

Keçi Boynuzu Diğer Adları
Harnup, ballıbaba, ballıboynuz, kaluş, meluk, carobe, caruabe, ceratonia siliqua.

Keçi Boynuzu Latince
Ceratonia siliqua L.

Keçi Boynuzu İngilizce
Carob, St.John’s Bread, Locust bean

Keçi Boynuzu Almanca
Ohannisbrot

Keçi Boynuzu Bileşimi
Yağ, sakkaroz, glikoz, selüloz ve azotlu bileşikler vardır.

Keçi Boynuzu Çayı
Hekim önerisine göre kullanılır.

Keçi Boynuzu Faydaları
Hekim önerisine göre kullanılır.

Keçi Boynuzu Özellikleri
Dallı meyvesi için ÇELEBİ; ”bir gram bal için bir çeki odun “ demesi dallı meyvesin de bal olduğunu gösterir.

Keçi Boynuzu Tarihçesi
Yaklaşık 5000 yıldan beri bilinen bir meyvedir. Birkaç yüzyıl öncesine kadar yapılan tatlılarda ağırlıklı olarak harnup kullanılırdı veya şeker yerine yenilirdi. Günümüzdeki beyaz şeker üretiminin başlaması ile bu kültür ve sağlıklı beslenme yapısı yok olmuştur.

1930 yıllarında İspanya’daki savaş esnasında çocukların sağlıklı beslenebilmelerini koruyabilmelerinde keçiboynuzu tüketiminin önemi çok büyük olmuştur. İkinci Dünya Savaşında Alman’ların işgalinde olan Yunanistan adalarında yaşamakta olan halk, açlık tehlikesini keçiboynuzu sayesinde aşmışlardır. Harnup ağacı ilk 15 yıl hiç meyve vermeyen bir ağaçtır. Yetişkin bir ağaç 1000 kiloya kadar meyve verebilmektedir.

Keçi Boynuzu Botanik Bilgileri
Keçiboynuzunun içer-diği çekirdeklerin her biri 0,2 gram gelir. Bu çekirdeklerin ebatlarına bakılmaksızın her biri aynı ağırlıktadır. Yani, tek bir harnup çekirdeği 0,2 gram ağırlığındadır. Bu 0.2 gram ağırlık neden bu kadar mühim diye soracak olursanız, cevabı eski çağlara kadar dayanır. Antikçağda ve daha öncesinde altın ve kıymetli taşları hassas olarak tartabilmek için keçiboynuzunun çekirdekleri kullanılmıştır.

Keçi Boynuzu Çekirdeği Ve Kuyumculuk Terazisi
Günümüzde de 0,2 gramın karşılığı 1 Karat olarak kullanılmaktadır. Kıymetli taş veya metal satanların kullandıkları 1 Karat buradan gelmektedir. Karat kelimesi keçiboynuzunun (harnup) latince adı olan “Ceratonia” dan türetilmiştir. Beş tane keçiboynuzu çekirdeği 1 gram ağırlığındadır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder