14 Nisan 2012 Cumartesi

Fesleğen Kurusu - Fesleğen Yaprağı - Irahan - Reyhan

Fesleğen Faydaları
Fesleğen kokusu sivrisinek ve tahtakurularını kovmak içinde kullanılır.

Ufalanmış kuru fesleğen yaprağı koklanırsa, aksırtır, kronik koku almamayı giderir.

Fesleğen Çayı
Hekim önerisine göre kullanılır..

Çayı ile eziklere pansuman yapılması tüm Anadolu'da yaygındır.

Fesleğen Diğer İsimleri
Fesliyen, peslan, reyhanotu, ırıhan, rahan.

Fesleğen Esansı
Fesleğenin çiçekli dallarından su buharıyla damıtılarak elde edilen esans, idrar yollarını temizler, mide yatıştırıcı, gaz ve balgam söktürücü etkiler sergiler.

Fesleğen Ve Böcek Sokmaları
Taze fesleğenden yapılan lapa böcek sokmalarına sarılması yaygın inanıştır.

Fesleğen bu arada sivrisineği ve tahtakurusunu da huzura yak­laştırmaz. Bu sebeple pencerelere konur.
Ancak fesleğenli pencerelerin bir anlamı daha vardır: Anadolu'da penceresinde fesleğen olan evde gelinlik çağına gelmiş kız var demektir!
Ey hayatla sürekli nişanlı olanlar, siz siz olun, sakın fesleğenden uzak durmayın!


Fesleğen Aksi Tesirleri
Fesleğen hamilelere yasaktır.

Fesleğen Diğer İsimleri
Reyhan, İnhan, Peslan (Kurttutan köyü-Salihli), Feslan, Fesliyen, Fesi i kan.
Bileşimi; uçucu yağ, estragol, eugenol, lineol, thymol, camphor ve pinen.
Ballıbabagiller familyasındandır.

Fesleğen Tarihçesi
Ocimum, Yunancada "kokulu" demek olan özen'den geliyor. Basilicum ise "krala özgü" demek.
Eski Mısırlılar, Yunanlılar fesleğeni çeşitli amaçlarla kullanırdı, Romalılar için o aşkın simgesiydi. Hindistan'da O. sanctum türü, mutfakta kullanılışından çok dini açıdan önemliydi. Yunanlılar ondan kutsal su yapar ve sunağın önüne yerleştirirdi.

Tarihte sevdalılar sevdiklerine bir sap fesleğen verirse, sevdiklerinin kalbini sonsuza değin kazacağına inanırdı.
Yaşlı Plinius'a göre (23-79) fesleğen sara hastalığına karşı birebirdi.
Bunun dışında takıntılara, kara kaygıya, üzüntüye karşı önerilmişti.


Fesleğen Botanik Bilgileri
10-40 cm boylarında, çok dallı, 2-6 cm uzunluğunda, çoğunluğu yeşil, bazıları şarabi, oval yaprakları olan; yaz aylarında genellikle beyaz, nadiren pembe, küçük çiçekler açan, bir yıllık (tropikal iklimde çok yıllık) otsu bir bitkidir.
1 50 dolayında çeşidi bulunur, iri yapraklısı, küçük yapraklısı, şarabi yapraklısı, şarabi yapraklı-dişli kenarlısı.


Fesleğen Yetiştiriciliği
Güneş ve yarı gölge yerleri, humusça zengin akıntılı toprakları sever. Bahçede ve saksılarda yetiştirilir.
Martta tohumları ekilir, nisan-mayısta yerlerine taşınır.


Türkiye'de Fesleğen
Evlerde genellikle, "çalı fesleğeni" de denen daha küçük, 1- 2 cm uzunluğunda yaprakları olan fesleğen cinsi (O. minimum) yetiştirilir. Ege köylerinde, yaz aylarında, hem sivrisinek-savar, hem de kısa ya da uzun süreliğine konukluğa gelmiş birinin önüne, saksıyla, tenekeyle, neyin içine dikildiyse onunla getirilip, kokması ve konuğun koklaması için şöyle bir sıvazlanarak bırakılan bir "hoş geldin" çiçeğidir.
Hindistan, tropikal Asya ve Pasifik adalarıdır. Ama bütün Akdeniz ülkelerinde olduğu gibi Türkiye'de de bolca yetiştirilir.



Fesleğen Ve Mutfak
Fesleğenin yapraklı dalları baharat olarak kullanılır. En uygun dönemiyse M'Hcıımo öncesidir.

Tercihen taze kullanılır, kurutulmuş fesleğen yaprakları lezzetini ve kokusunu hızla kaybederler.
Hoş kokulu, hafif baharlı ve başka hiçbir baharata benzemeyen bir lezzet.
Taze ya da kuru yapraklar nane gibi et, balık ve salatalara, başka kimi yemeklere eklenir.
Taze yapraklar gerektikçe genç sürgünlerle birlikte koparılır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder