21 Mart 2012 Çarşamba

Kereviz Tohumu - Aplum Graveolens

Kereviz Tohumu - Aplum Graveolens

Kereviz Tohumu Resimleri

Kereviz Tohumu Bileşimi
Bileşimi: sabit yağ, uçucu yağ ve apiin adlı bileşimi vardır.

Kereviz Tohumu Faydaları
Haricen adenit.

Kereviz Tohumu Kullanışı
Hekim önerisine göre kullanılır.

Kereviz Tohumu Aksi Tesirleri
Fazlaca kullanılmaz.

Kereviz Tohumu Familyası
Apiaceae (Maydanozgiller)

Kereviz Tohumu Botanik Özellikleri
Kereviz (Apium graveolens dulce), maydanozgiller Apiaceae familyası içinde, batı ve kuzey Avrupa sahil bölgelerinin ve özellikle de bu bölgelerin çukur ve sazlık kesimlerinin yerlisi olduğu kabul edilen, yenilebilir, iki senelik bir bitkidir. Bir metreye kadar boy atabilir. Çiçekleri krem rengine çalan beyaz renkte, 2-3 mm. çapındadır.


Kereviz Tohumu Tarihçesi
Eski Yunan uygarlığınca iyi bilinen bir bitki olan kerevizin gıda olarak kullanımının ilk izlerine Sisam adası kalıntılarında rastlanmıştır. Homeros'un İlyada'sında atların Troya yakınlarındaki sazlıklarda yetişen yaban kerevizi ile otlandıkları dizesi yer almakta, Odissea'da Kalipso'nun mağarasının yakınında yine yaban kerevizi yetişmektedir.

Kereviz Ve Mutfak
Kereviz zeytinyağlı olarak, dolması yapılarak, haşlanmış sebze olarak, salatası veya çorbası yapılarak yaygın şekilde tüketilen bir sebzedir. Özellikle güney Avrupa mutfak geleneklerinde, Fransız mutfağında, ABD'de Louisiana yemek kültüründe önemli yeri vardır.

Kereviz tohumları tatlandırıcı baharat olarak kullanılır. Baharatlık amaca dönük kereviz tohumu yemeklik tuz ile karıştırılarak "kereviz tuzu" adı altında piyasaya sürülür ve yemeklerde ve kokteylllerde olağan tuza alternatif bir ürün oluşturur. Bloody Mary kokteyli ve hot dog sandöviçleri kereviz tuzu ile özdeşleşmiş iki tanınmış üründür.

Çin kerevizi veya Şark kerevizi daha ince saplı olup, tadı daha keskindir. Çin mutfağında genelde karışık yağlı kızartmalarda ve çorbalarda rastlanır.

Kereviz Şurubu Kullanılması
Günde 3-5 çorba kaşığı içilir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder