21 Mart 2012 Çarşamba

Kişniş Çayı - Kişniş Tohumu Çayı - Kinzi - Sativum

Kişniş Çayı - Kişniş Tohumu Çayı - Kinzi - Sativum

Kişniş Tohumu Resimleri

Kişniş Tohumu Diğer İsimleri
Sativum, Kinzi, aşotu, kişnit, yumurcak (Burdur bölgesi), kara kimyon.

Kişniş Tohumu Bileşimi
Nişasta, tanen, şekerler, sabit yağ ve içindeki coriandrol, geraniol, pinenler olan uçucu yağ, koriyandrol, jeraniyol, barneol, terpenler, oleik, palmik, linoyeik asitler, azotlu bileşikler, reçine ve musilaj içermektedir.

Kişniş Tohumu Faydaları
Kişniş baharatı özelliklerini taşır.

Kişniş Tohumu Aksi tesirleri
Fazla içildiğinde sarhoşluk bile verir.

Kişniş Tohumu Ve Mutfak
Yemeklere etlere konulması halinde ise olası bozuk etlerin vücuda verebilecek zararı önler.

Kişniş Tohumu Kullanışı
Hekim önerisine göre kullanılır.
Tavsiye edilen doz dışında kullanılması sakıncalıdır.

Kişniş Şekeri
Üzeri şeker ile kaplanmış şekli; “kişniş şekeri” diye tanınır, ve bu şekilde kullanılır.

Kişniş Tohumu Tarihçesi
Kişnişin sofralarda çok çeşitli kullanım biçimleri vardır.
Kişnişin yararları 3000 yıldır bilinir. Öyle ki, eski Sanskrit tabletleri, Mısır papirüsleri,
Bin Bir Gece Masalları ve İncil’de de adı geçer.
Kişnişi Kuzey Avrupa’ya getiren Romalılar, bu bitkiyi eti muhafaza etmek için kullanırlardı. Çinliler ise eski zamanlarda kişnişin insana ölümsüzlük verdiğine inanırlardı.

Ortaçağ’da afrodizyak özelliğiyle ön plana çıkan kişniş aşk iksirlerine katılırdı.
Kişnişin her yerinde keskin bir koku vardır, bir Peru kabilesi bu kokuyu o kadar çok sever ki, yapraklarından parfüm yapar.
Kişnişe Yunanca; erkek tahtakurusu denir. Sebebi, tohumlarının kokusundan sebeptir.
Sativum ise; “bahçeye ekilen”, kültürü yapılan” anlamını taşır.
Uygur Türkleri ise kişnişe; “yumgak tane “yumak tane” ismini vermiştir.

Akdeniz kökenli M.Ö. 5000'li yıllarda insanların kullandığı bitki olma ihtimali bulunan kişniş sanskrit tabletlerinde, Mısır papürüslerinde, binbir gece masallarında ve İncil'de adı geçen bir baharattır.

Kişniş Tohumu Botanik Özellikleri
2 - 7 mm çaplı küre şeklindeki şizokarp, sarı - kahverengi renktedir. Kurutulmuş ürün ferahlatıcı, hoş aromatik ve özel kokulu; lezzet yumuşak, baharlı, meyvemsi, çiçeksi, tatlımsı, rutubetli çayırlarda rastlanan otsu bir bitki tohumlarıdır.

Kişniş Tohumu Yetiştiriciliği
Akdeniz ülkelerinde yabani olarak yetişir.
Ege, Akdeniz ve Karadeniz bölgeleri başta olmak üzere, ılıman ve sıcak iklim bölgelerinde tarımı yapılır. Kaynak ülkeler; Rusya, Romanya, Bulgaristan, Fas, Hindistan, Meksika, Arjantin.
Türkiye'de doğal olarak bulunur. Meyvesi için bazı illerde (Denizli, Burdur, Gaziantep, Konya, Burdur, Mardin, Erzurum) tarımı yapılır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder