14 Nisan 2012 Cumartesi

Ada Soğanı - Adasoğanı

Ada Soğanı Hazırlanması
Ada soğanı dilimlenir.


Ada Soğanı Tarihçesi

İbn-i Sina (980-1037) adasoğanını kitaplarında yazmıştır.


Ada Soğanı Botaniği

Adasoğanı Sümerlilerden bu yana bilinen ve kullanılan bir bitkidir.

Ada Soğanı Aksi Tesirleri

Modern tıbbın da yararlandığı bitkiler arasındadır; ancak doz aşımından kaçınmak gerekir.
Ada soğanı toz şeklinde 6 gramın üzeri kusma, bulantı işaretli zehirlenmelere yol açabilir.

Her soğandan bir sap ve her sapın ucundan beyaz ve altı parçalı birkaç çiçek çıkar. Mavi, eflatun ya da pembe çiçekli başka türleri de vardır; ancak bunlar zehirlidir. Yumrular 5-15 cm çapında iricedir.

Ada Soğanı Diğer Adları
Ak soğan, Ayı soğanı, Beyaz Soğan, Loteşir soğanı, Nuteşir soğanı, Ölü soğanı, Şalgaba, Şalkapa (Silifke, Mersin)

Ada Soğanı Familyası
Liliaceae

Ada Soğanı Bileşimi
Şekerler, glikozitler, organik asitler, tanen, müsilaj, saponin, reçine ve steroller bulunur. Glikozitlerden tedavide en etkili olanı sillaren A'dır.
Adasoğanının anayurdu Akdeniz bölgesidir.

Ülkemizin Ege ve Akdeniz bölgelerinde yetişir. Taşlık, kayalık, kumlu ve kurak yerleri sever.

Ada Soğanı Diğer Adları
Adasoğanı - Aksoğan - Ayisogani – Beyaz soğan - Lotesirsogani - Nutesirsoğanı - Ölüsogani - Salgaba
Latince Adı
Scilla maritima
İngilizce adı
Sea onion - Squill root
Diğer Adları
Scillae bulbus - Urginea maritima - Bulbus Scillae albus

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder