14 Nisan 2012 Cumartesi

Böğürtlen

Böğürtlen Diğer İsimleri
Diken çileği, Karamama, Karadiken, Kedi dutu, Diken dutu, Yabani üzüm, Kür, Gürüzüm (Bozdağ-Ödemiş), Kür üzümü (Kurttutan köyü-Salihli), Avat (Maçka-Trabzon), Fisko, Mor menik


Böğürtlen Bileşimi
Şekerler, tane ve organik asitler içerir. C vitamini zenginliğindedir. Protein, karbonhidrat, yağ ve potasyum, sodyum, fosfor, kalsiyum, demir gibi mineraller; B1, B2, B3 ve C vitaminleri bulunur.


Böğürtlen Çayı
El losyonu olarak da kullanılır.


Böğürtlen Anayurdu
Son yıllarda Bursa'nın Uludağ eteğindeki köylerde kültüre alınmış bitkilerden devşirilen iri taneli, ama doğalına göre daha ekşi olan meyveler kent pazarlarında, ileri yaz ya da sonbahar aylarında satılmaya başlandı.


Böğürtlen Reçeli
Böğürtlen taze olarak yendiği gibi reçel, marmelât, konserve, tatlı ve meyveli içki yapımlarında da kullanılır.


Böğürtlen Hasadı
Hasat zamanı meyve sapındaki bu renk değişimine bakarak belirlenebilmektedir.
Meyve olgunlaşma tarihi bölgelere göre değişmekle birlikte Haziran sonu-Temmuz başında hasat başlamakta ve Eylül ayına kadar devam etmektedir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder