14 Nisan 2012 Cumartesi

Gül Yaprağı Kurusu

Gül Yaprağı Diğer isimleri
Rose pedal – Rosenbluete – Flos


Gül Yaprağı Bileşimi
Uçucu yağ, tanen, pektin, gallik asit, citronel, geraniol gibi pek çok madde bulunur.

Gül Yaprağı Faydaları
Kapsül form çaylarına katılan bir bitkidir.


Gül Yaprağı Faydaları
Antiseptik özelliği için haricen faydalanılır.


Gül Yaprağı Çayı
Bir bardak kaynamış suya bit tutam atılması şeklinde ve 20-30 dakika bekletilip temizlendikten sonra içilmesi tavsiye edilir.

Gül Yaprağı Botanik Bilgiler
Gülgiller familya-sındandır. Rosa cin­sinden 250 kadar türün ortak adıdır. Gül, kışın yapraklarını döken, dikenli, çalımsı ya da bazen tırmanıcı, odunsu bir bitkidir. Gövdesi yuvarlak ve yeşildir, yan dallarla zenginleşir. Dala bir sapla bağlı yapraklar, kenarları tırtıklı 3-7 yaprakçıktan oluşur.
İlkbaharda başlayıp sonbahar sonuna kadar gövdeden ayrılan dikenli dalcıkların ucunda açan çiçekler beyaz, pembe, kırmızı, sarı, turuncu renkli ve genellikle güzel kokuludur.


Türkiye'de Gül Çeşitleri
Türkiye'de 25 kadar yabani, sayısı belirsiz kültür gülü yetiştirilmektedir.


Gül Yaprağı Tarihçesi
Tarihin derinliklerinden bu yana insanlar gülü sevmişler, onunla ilgilenmişlerdir. Örneğin, Hititler döneminde "Sila" diye adlandırılan ve ilaçlarda kullanılan bir çiçektir, gül.

Yine İÖ 600-700 yıllarında Anadolu'da Milet (Söke'nin güneyi) ve Eskişehir yakınlarında ünlü gül bahçeleri vardır.


Gül İçecekleri Yiyecekleri
Osmanlılarda gülle yapılmış yiyecek ve içecekler çok sevilirdi ki bunlardan bazıları bugün de sevilerek tüketilmektedir: Güllaç (Gülaç), Gülbeşeker, Celencebin (Gülbalı), Güllabiye, Gül mayası, Gülreçeli, Gülşerbeti, Gülşurubu.


Gül Çeşitleri
Turhan Baytop Türkiye'de Eski Bahçe Gülleri adlı değerli eserinde, Osmanlılardan Cumhuriyete uzanan süreçte Anadolu'da yetiştirilen 24 gül çeşidini şöyle sıralıyor: Ahmediyye gülü, Anadolu gülü, Beyaz gül, Çay gülü, Fındık gülü, Frenk gülü, Hoşâb gülü, Japon gülü, Katmerli sarı gül, Kırk kandil gülü, Köpek gülü, Lâyemut gülü, Mayıs gülü, Menekşe gülü, Misk gülü, Okka gülü, Sarı gül, Siyah gül, Şam gülü, Tevrizi gülü, Van gülü, Yağ gülü, Yeşil gül, Zeybek gülü.


Gül Reçeli
Çiçeklerin, bahçelerin şahı ya da kraliçesi olan gülün taç yaprakları günümüzde de pastalara konur, şurup, sirke, reçel yapılır.


Gülbeşeker Macunu
Gülün taç yapraklarının şeker ve suyla kaynatılmasıyla yapılan gülbeşeker macunu ise güçlendiricidir.


Gülyağı
İsparta gülü, Şam gül-ü, Yağ gülü adlarıyla anılan Rosa damascena türünün taze çiçeklerinden su buharı aracılığıyla damıtılarak elde edilir. Bu tür, pembe çiçekli, çok dikenli, az katmerlidir. Anayurdu bilinmeyen bu melez gül İsparta ve Burdur dolaylarında gülyağı için yetiştirilir. 3 bin 500 - 4 bin kg çiçekten 1 kg gülyağı elde edilebilir.

Gülyağı soluk sarı, kokulu, keskin lezzetli bir sıvıdır. İnce gülyağı, Itırşahi yağı da denir. Bir de Katı ya da Kalın gülyağı vardır ki, gülün organik bir çözücüyle damıtılmasıyla elde edilir; tereyağı kıvamında, kırmızımtıraktır. Bu tür, parfümeri sanayinde kullanılır.

Gülsuyu
Gülyağı elde edilir-ken, yan ürün olarak ortaya çıkar. Renksiz bir sıvıdır, gül kokuludur. Özellikle fenil-etil alkol içeriklidir. Mikrop öldürücü etkisi vardır. En çok göz rahatsızlıklarında dışardan kullanılır, diğer cilt rahatsızlıklarında da etkilidir. Gülsuyu güzellik losyonlarının içine de katılır; çünkü deriyi gerginleştirici etkisi vardır.

Gül-suyunun diğer yararları arasında sindirimi kolaylaştırmasını, ishalde kesici, kabızlıkta yumuşatıcı rolü oynamasını ve sıkıntılı hallerde ferahlatıcı etkisini de sayabiliriz. Gülsuyunun yararlarını modern tıp da kabul eder.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder