14 Nisan 2012 Cumartesi

Hazanbel Kökü - Eğir Kökü

Hazanbel Kökü Diğer Adları
Azak eğiri, Eğir, Eğil, Eğir kökü, Hazambel, Hazanbel, Yel otu, Kokulu saz, Hint kamışı.

Hazanbel Kökü Çayı Hazırlanması
Hekim önerisine göre kullanılır.

Hazanbel Kökü Faydaları
Hekim önerisine göre kullanılır.

Hazanbel Kökü Ve Sigara Bırakma
Kurutulmuş kök yavaş yavaş çiğnendiğinde, kişiyi sigara alışkanlığından kurtarabilir.

Hazanbel Kökü İle Oturma Banyosu
200 gr kadar ince kıyılmış eğir kökü, akşamdan 5 litre soğuk suya eklenir, sabahleyin kaynama derecesine kadar ısıtılır ve demlenmesi için kısaca beklendikten sonra süzülür ve banyo suyuna eklenir.

Hazanbel Kökü Botanik Özellikleri
Dere ve durgun su kıyılarında yetişen, 50-125 cm boylarında, yalın saplı, şerit yapraklı (1 m'ye ulaşabilir, enleriyse 3 cm), 5-9 cm uzunluğunda tıkız başak çiçekli, köksaplı (rizom), çok yıllık, bir su bitkisidir. Mısır koçanını andıran, uç tarafa doğru hafif konik olan silindirik, erguvani-siyahımsı çiçeklerini haziran-temmuz aylarında açar. Bu çiçekler daha sonra yeşilimsi meyve-lere dönüşür. Sapanca, Yeniçağa ve Beyşehir gölleri kıyılarında çok yetişir.

Hazanbel Kökü Kurutulması
Kökleri bahar aylarında topraktan sökülerek temizlenir ve kurutulur.

Hazanbel Kökü Özellikleri
Eğir (Acorus calamus), azakeğeri, ve hazambel olarak da bilinen bu su bitkisi, genellikle göllerin, su birikintilerinin ve durgun suların kıyılarında yetişir. Kıyı çamurunda yatay olarak gelişen kökten çıkan kılıç biçimindeki yapraklar 1 m' ye kadar yükselir. Yassı bir yapıya sahip olan sapın ortasında, konik biçiminde yeşilden kahverengi- sarıya kadar değişebilen bir koçan vardır.

Çok yıllık, otsu bir bitkidir. Yaprakları şerit biçiminde, kenarları kıvırcıklı, kokulu ve boyuna çizgilidir. Çiçekler 5-9 cm uzunlukta bir başak durumunda toplanmışlardır. 1550 yıllarında Türkiye'den Avrupa'ya tıbbi bitki olarak götürülmüş ve bu şekilde Avrupa'ya yayılmıştır. Anadolu'da Sapanca, Yeniçağa ve Beyşehir göllerinin kenarlarında yetişmektedir. Başparmak kalınlığında ve 1 metre kadar uzun olabilen kökü, tazeyken kokulu bir acılığa sahiptir.

Hazanbel Kökü Tarihçesi
Osmanlı İmparatorluğu döneminde tedavide bolca kullanılmış değerli bir bitkidir. Evliya Çelebi Seyahatname'sinde bitkini etkilerini över de över.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder