14 Nisan 2012 Cumartesi

Biberiye

Biberiye Diğer İsimleri
Kuş Dili, Beyazpüren, Rosmarin, Folium rosmarini rosemary leaf-romarin.


Biberiyeli Banyo
Banyo olarak kan dolaşımını arttırıcı ve zindelik vericidir.1 litre suya 60 gram biberiye konup kaynatılır. Ateşten aldıktan sonra 30 dakika demlenir. Bu su banyo küvetin de banyo küvetinde ki suya karıştırılır, için de bir saat oturulması tavsiye edilir.
Ancak uykusuzluk yaptığı için bu banyo; gece yapılmamalıdır.

Biberiye İle Saç Bakımı
Yağlı saçların yağını alır (Bunun için saçları biberiyenin yapacağınız su ile şampuan gibi yıkanılır) Deri yaraların da ve burkulmalarda haricen lapası deriye sürülmek şekliyle kullanılır.


Biberiye Çayı Hazırlanışı
Hekim önerisine göre kullanılır.


Biberiye Ve Mutfak
Her tür yemek ve salatalara baharat olarak kullanılması yaygındır.


Biberiye Tarihçesi
Beyaz püren ve Pürem (Adana). Fransa'daki adları ise; Buhurdanlık, Lacivert gül, Taçlı çiçek.
{Rosmarinus "Meryem'in gülü" müdür, "Denizin gülü" mü, yoksa "Denizin çiyi" ya da "Deniz çığı" mı tartışmalı.

Efsaneye göre Meryem Mısır'a doğru uçarken mavi giysisinden biberiyenin üzerine düşen parça, ya da pelerinin tamamı, önceden beyaz çiçekler açan bitkinin o dönemden sonra mavi çiçekler açmasına yol açmış ve bu nedenle bitkiye "Meryem'in gülü" adı verilmiştir. Officinalis ise "tıbbi", "eczacılıkta kullanılan" demektir.)

Tarihin çok eski çağlarından bu yana bilinen ve kullanılan bir bitkidir. Mısır'daki firavun mezarlarından biberiye parçaları çıkmıştır. Eski Yunanlılarda ve Roma'da da bilinen ve değer verilen bir bitkidir. Aşk tanrıçası Afrodit'e adanmıştır. Daha sonraları Avrupa'da gelinlerin düğünlerinde taşıdıkları çiçek buketinin içinde bağlılık simgesi olarak yer almıştır.


Biberiye Özellikleri
Biberiyenin taze sürgünleri ve bunlardan kurutulanları, yıl boyunca mutfakta kullanılır. Sakızsı, hafif acılı, son derece güçlü, kâfuru ya da okaliptüsü çağrıştıran bir kokusu vardır.

Salatalara ve salçalara çeşni katar; et, tavuk, balık yemeklerinin ağır kokularını hafifletir, sindirimlerini kolaylaştırır. Sirkeyle karışımından hoş bir salata sosu yapılır.

Kuzu, koyun, dana etiyle çok iyi uyuşur, domates sosunun lezzetini artırır. Sarımsaklı, zeytinyağlı, kekikli Akdeniz yemeklerinin vazgeçilmez klasik otlarından biridir. Vermutun yapımına girer.


Biberiyede Bileşimi
Tanen, acı madde, yağ, reçineler, glikozitler ve organik asitler bulunur. Yağın içinde de cineol, comphen, bomeol vb 200 dolayında madde vardır.


Biberiye Kurutulması
Taze sürgünler yaz boyunca toplanıp gölgelik, havadar bir yerde kurutulur.


Biberiye Faydaları
Hekim önerisine göre kullanılır.


Biberiye Aksi Tesirleri
Biberiye bulantı yaparsa kullanılmamalı, hamileye önerilmez.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder