14 Nisan 2012 Cumartesi

Çemen Tohumu

Çemen Tohumu Bileşenleri
Lesitin, esans, tanen, fosfor, organik demir, kalsiyum, müsilaj, saponin, trigonelin alkaloidi, diosgenin, ftobterol, fitin, kolin, protein, A VE B vitaminleri.
Çemen Tohumu Özellikleri
Hafif kavrulup, salata ve yiyeceklere ilave edilirse lezzeti arttırır.

Çemen Tohumu Faydaları
bitkidir.

Çemen Tohumu Botanik Özellikleri
Bitki dikine ve kimi zaman da yere yatarak gelişir.
Kenarları ince dişli ve oval biçimli üç yaprakçıktan oluşan yaprakları da açık yeşil renklidir.
Sarımsı beyaz çiçekleri yaz ortasında açar.
Bol güneşli yerleri; suyu iyi akıntılı, bitek ve alkalik toprakları seven çemen otu, tohumlarıyla çoğaltılır.

Çemen Otu Baharatı
Ülkemizde en çok; pastırmaların üzerlerine serpilmesi ile tüketilir.

Çemen Otu Tohumu Tarihçesi
Antikite’den (İ.Ö6-i.s 3 YY) bu yana, baharat olarak yem ve şifalı bitki olarak kullanılmıştır.

Mısırlılar; tanrılarına saygı olsun diye tapınaklarının üzerinde yetiştirirdi.
Kokmaması için cesetlere çemen otundan sürerler, içinde fazla oturulan odaların kokusunu değiştirmede kullanılırlar, bir yandan da ekmeklerinin içine katarlardı.
Ama, bu gün Mısır’da ekmeklere çemen konulmamaktadır.

Ortaçağ’da (5-15 yy) kelliğe karşı kullanılmış, Hindistan’da saç losyonu olarak sürekli yer almıştır.
Ünlü İslam hekimi Razi “idrar zorluğu çektiğinizde çemeni kaynatıp suyunu içiniz” demiştir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder