14 Nisan 2012 Cumartesi

Andız Kökü

Andız Kökü Hazırlanması
Hekim önerisine göre kullanılır.

Andız Kökü Faydaları
Hekim önerisine göre kullanılır.

Andız Kökü Diğer İsimleri
İndus Kökü, Anduz Kökü, Indız Kökü.

Andız Kökü Bileşimi
Nulin (%45), saponin ve uçucu yağ (alantolakton ve türevlerini taşır).

Andız Kökü Familyası
Servigiller familyasındandır.
Toroslarda ardıç, göknar ve sedir ile birlikte orman oluşturur.
Sert ve dayanıklı odununun yakılmasıyla, şurup kıvamında, siyah renkli keskin kokulu bir sıvı elde edilir ki halk buna "katran" adını vermiştir.
Bu katran mikrop öldürücü olup solunum ve idrar yolları hastalıklarında tek başına ya da çörek otuyla karıştırılarak hap olarak alınır. Bizde yoktur.
Deri hastalığı olan hayvanlara sürülür.
Yılan sokmalarına karşı kullanılır.

Andız Pekmezi
Taze andız kozalaklarının kaynatılmasıyla da andız pekmezi elde edilir ki, güçlendirici ve cinsel gücü artırıcı (afrodizyak) etkisi vardır.
Ayrıca kozalakların tozu, balla karıştırılarak yendiğinde kurt düşürücü etki gösterir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder