14 Nisan 2012 Cumartesi

Arpa Tohumu - Hordeum Vulgare - Gramineae

Bileşimi; Arpa tanesi yüzde %55-65 arasında nişasta taşır. % 10'u azot, geri kalanı da şeker ve çeşitli enzimlerden oluşur.

Arpa Tohumu Kullanışı
Dâhilen infusyon halinde (%2) yumuşatıcı olarak kullanılır.

Arpa çorbası kemikleri güçlendirmede ve düşük tansiyonu yükseltmede yararlı olur.

Arpa ekmeğine gelince İslam Peygamberinin şifa olarak önerdiği yiyecekler arasındadır:"Bir ara hasta olan Hz. Ali'ye 'Sakın hurma yeme, nekahet devresindesin' demiş ve pancar ile arpa ekmeği yemesini tavsiye etmiştir."


Arpa modern tıbbın da yararlandığı bir yiyecektir.
Arpanın, benzeri buğdaydan ayrılan yanı, ondan biraz daha kısa boylu olması ve erken yetişmesidir; bir de yaprakları buğdaydan daha açık yeşildir, başak kulakçıkları daha uzundur.

Arpa tarih öncesi çağlardan bu yana insan soyunun hizmetinde olan bir bitkidir.
İlk arpa üretiminin Güneydoğu Asya'yla Etiyopya'nın yüksek kesimlerinde yapıldığı sanılmaktadır. İÖ 5 bin yıllarından bu yana Mısır'da arpa ekildiğine inanılır.


Günümüz Türkiye'sinde arpa üretimi buğdaydan sonra ikinci sıradadır.

Tahıl üretiminde birinci sırayı ancak İç Anadolu Bölgesinde alır. En çok arpa yetiştirilen illerimiz Konya, Ankara, Şanlıurfa, Afyon-karahisar, Eskişehir ve Diyarbakır'dır.
Üretilen arpanın yarısı hayvan yemi olarak kullanılmakta, geri kalanı başta ekmek yapımı olmak üzere insanların çeşitli hizmetlerinde değerlen­dirilmektedir.

Hayvan yemi ve ekmek yapımından sonra üçüncü önemli tüketim alanı aslında bira sanayiidir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder